A Transparent House I

Gulfcoast   |   1999

A couple with four children desired a house as transparent as possible, with minimal visual disruption and clutter, that would take advantage of its spectacular setting and the changing conditions of water and sky. 

 

Envisioned as a clean, quiet machine, the house is nestled among the coastal vegetation. The fine, wavelike form of the house responds to the curving edges of the shore and sand dunes. This lyrical bending of the volume allows the house to gather multiple vistas, reinforcing the dialogue between house and nature. Living areas located on the first level, are elevated twelve feet on sculpted piers, to protect against wave surges. The interior is an arrangement of single and two-story spaces, defined and scaled by millwork forms.

 

Award

AIA Chicago Chapter Unbuilt Design Award

Related Features

1/1