Franklin Center Improvement
Chicago, IL |  2016

Krueck + Sexton was challenged to reimagine and refresh the image of the common area of The Franklin, a Chicago loop high rise office tower  completed in the 1990’s. This block-long lobby connects two towers totaling over 2.5 million square feet of office space. The goal of the makeover was to retain existing tenants, attract new tenants and ultimately enhance the long term value of the asset for Tishman Speyer, the building’s owner and operator.

 

This was accomplished through the use of glass, light, and transparency which serve to both contrast against and complement the existing lobby detailing. The building entrances were carefully constructed to better connect people, both visually and physically, within the lobby to the surrounding streetscape. These entrances establish a unique street presence through the use of double height illuminated portals. 

Original Entry
Renovated Entry
New Floor Plan

Within the central atrium of the building, the promise of light and transparency culminates in a 30-foot tall light installation by the artist Leo Villareal. The goal of his art is to create a rich environment in which emergent behavior can occur without a preconceived outcome.  

Project Information

Team

K+S:

Consultants:

Contractor:

Awards

AIA Chicago

Publications

Architect Magazine

Related Content

1/1